FAQ

FAQ står för Frequently Asked Questions, alltså frågor som folk brukar ställa. Har du någon fråga som inte finns med här? Tveka inte att höra av dig till info@scoutkansliet.se eller arcanum@vassaro.se.

Kan man komma på lägret även om man inte är med i Stockholms scoutdistrikt?
Givetvis! Alla scouter och scoutkårer är välkomna. Ju fler vi är, desto roligare blir det!

Vilka är lägerperioderna för de olika åldersgrupperna?
Alla kommer samtidigt, och sedan åker de yngsta hem först och så vidare. Äventyrare och utmanare stannar hela vecka 32, 2–9 augusti. Spårare är på lägret 2–5 augusti och upptäckare 2–7 augusti.

Varför åker åldersgrupperna hem vid olika tidpunkter?
För att lägret är uppbyggt så. I temat och i den äventyrliga biten av lägret kommer vi att ha en naturlig stegring under veckan. För att alla ska få bästa möjliga upplevelse av lägret har vi anpassat de olika tidpunkterna under lägret för de åldersgrupper som är på plats.

Varför ska jag åka på Arcanum?
För att det kommer bli episkt. Vi kommer ha vanligt scoutprogram som är anpassat till temat, och själva temat kommer vara en stor del av lägret med en särskild temaby, precis som på lägren 1719 (2012) och Mysteriet (2009). Hela lägret kommer bli ett äventyr, helt enkelt, och något du inte vill missa.

Vad betyder Arcanum?
Det är latin och betyder ”mystisk”. Namnet anspelar på den mystiska känsla som vi hoppas ska finnas under en del av äventyren. Hela lägret går ut på att upptäcka nya saker, och vad är mer spännande att upptäcka än det som är just mystiskt? Nedryckarfrasen – läge(r) för upptäckter betyder helt enkelt att lägret har tema upptäckter och 1800-talet och så är det ju (precis som alla scouter gillar) en ordvits. Ett läger för upptäckter, helt enkelt …

Kan man vara funktionär på Arcanum?
Absolut. Vässarös ordinarie funktionärer kommer jobba under veckan och rekryteras enligt Vässarös ordinarie system. Särskilda lägerfunktionärer som håller i program kommer behövas. Främst kommer de rekryteras bland de som är med och planerar. Men vi kommer givetvis också behöva folk på plats. Är du intresserad så kontakta lägerledningen, eller kom på ett av planeringsmötena.

Vad är temat på lägret?
Temat är något som genomsyrar hela Arcanum och som även är en del av scoutmetoden (den som kallas symboliskt ramverk). För oss är temat samma sak som äventyr. Vi kommer ha en temaby, en by där det kommer ske äventyr under större delen av lägret. Temat på Arcanum är industrialismen-, steampunkens- och romantikens 1800-tal. Vi kommer upptäcka spännande saker, bygga storslagna underverk och lära känna oupptäckta delar av världen och vetenskapen.

Vad kostar lägret?
Priset varierar beroende på vilken kår du kommer ifrån. För kårer i Stockholms scoutdistrikt gäller: 170 kr per dag/person + 100 kr för båtresa tur och retur. För kårer i övriga scoutdistrikt gäller: 193 kr per dag/person + 100 kr för båtresa tur och retur. Gällande funktionärer så är tanken att det ska vara kostnadsfritt att vara funktionär under lägret.

Hur gör jag om jag vill engagera mig i lägret?
Hör av dig till lägerledningen på arcanum@vassaro.se. Eller kom på det stormöte som vi kommer anordna om lägret. Då finns chans att vara med och planera och träffa lägerledning etc. Stormötet är söndagen den 25 januari klockan 15.30–18.30 på scoutkansliet vid Fridhemsgatan 8, Stockholm.